Bakanlıktan Resmî Açıklama Geldi: Yurt Dışından 2. Telefon Getirilemeyecek

51
9
6
0
0
Geçtiğimiz gün iddia kapsamında gündeme getirilen "yurt dışından ikinci telefon getirilemeyecek" haberleri doğrulandı. İşte Ticaret Bakanlığı tarafından yapılan açıklama...

Geçtiğimiz gün sizlerle paylaştığımız bir haberimizde, milyonlarca vatandaşı ilgilendiren bir gelişmeden bahsetmiştik. Sabah Gazetesi tarafından ortaya atılan iddiaya göre hükûmet, yurt dışından getirilecek telefonlarla ilgili bir düzenleme üzerinde çalışıyordu. İddialara göre bu düzenleme ile yurt dışından ikinci bir telefonun getirilmesi yasaklanacaktı.

Şimdiyse bu konuyla ilgili yeni bir gelişme yaşandı. Anadolu Ajansı, Ticaret Bakanlığı tarafından konuyla ilgili yapılan bir açıklamayı paylaştı. Bu açıklamaya göre iddia doğru. Gelin hep birlikte, Ticaret Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya yakından bakalım.

"Her üç takvim yılı için 1 adet telefon getirilebilir"

Ticaret Bakanlığı, konuyla ilgili açıklamasında yolcunun kimlik numarasına kayıtlı hatlarla kullanılması kaydıyla, üç takvim yılında 1 adet telefon getirebileceği ifade edildi. Ancak vatandaşın hediye amacıyla da olsa ikinci bir telefon getirmesi mümkün değil. Bakanlık, böyle bir durumun vergiler ödenmesi hâlinde bile mümkün olmadığının altını çizdi. Yapılan açıklama şöyle:

Kararın uygulanması esasında, yolcuların beraberindeki eşya statüsünde ve muafiyet limiti dışında beyanlarına aykırı olarak getirdikleri cep telefonunun gümrük vergilerinin iki kat olarak alınması ve eşyanın sahibine teslim edilmesi, bu durumda, 1 adet muafiyet sınırını aşan ve vergileri alınarak teslim edilen telefonların getiren kişi veya üçüncü kişiler adına ulusal ağa tanıtılarak doğabilecek vergi kayıp ve kaçağının önüne geçilmesi amacıyla gerekli tedbir alındı. Bölge Müdürlüklerince, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumuna 1 adet muafiyet sınırını aşan telefonların kişi ve IMEI numaralarının bildirilmesi gerektiği hususu talimatlandırılmıştır.

Fazla telefonlar, 3 ay süreyle gümrük depolarında bekletilecek

yurt dışından getirilen telefon

Ticaret Bakanlığı, ilgili düzenlemelere aykırı olarak getirilen telefonların akıbeti ile ilgili de açıklama yaptı. Yapılan açıklamada, bu cihazların 3 ay süreyle gümrük depolarında saklanabileceğini söyledi. Bakanlığın ifadeleri şöyleydi:

Bununla birlikte yolcu beraberinde muafiyet fazlası olarak getirilen cep telefonunun, yolcu tarafından tekrar yurt dışına çıkışında teslim alınmak istenmesi halinde Gümrük Kanunu'nda belirtilen 3 aylık süre boyunca gümrük ambarlarında bekletilmesi ve süre içerisinde yolcunun tekrar yurt dışına çıkarken beraberinde teslim edilerek iade edilmesi mümkün bulunmaktadır.
Kaynak : https://aa.com.tr/tr/ekonomi/yurt-disindan-getirilen-ikinci-cep-telefonlari-icin-duzenlemeye-gidildi/3222243
51
9
6
0
0
Emoji İle Tepki Ver
51
9
6
0
0