Jeep'in İsmi Nereden Geliyor? Askerî Kökenlerden Dünyanın Her Köşesine Uzanan Maceradaki Detaylar Sizi Şaşırtacak!

2
1
0
0
0
Jeep markasının Türkiye’de “cip” adıyla anılmaya başlaması markanın arazi araçlarındaki ikonik statüsünü ve pazardaki etkili varlığını pekiştiren bir özellik olarak dikkat çekiyor. Peki aslında Jeep isminin nereden geldiğini biliyor musunuz?

II. Dünya Savaşı sırasında Amerikan ordusu için geliştirilen arazi araçlarının mirasını taşıyan efsanevi otomobil markası Jeep, ilk olarak askerî amaçlar için üretilmiş olsa da savaş sonrası dönemde sivil kullanıma uygun modelleriyle de popülerlik kazandı.

Üstün performans ve sağlamlığı ile öne çıkan Jeep isminin kökeni de oldukça eskiye dayanıyor.

Maceraperest ruhun adı, savaş döneminde köklerini salıyor.

Jeep isminin tarihi

Jeep markasının adının kökeni ile ilgili 2 farklı anlatı var. Bunlardan en yaygın olanı ve kabul göreni ise Amerikan ordusunun II. Dünya Savaşı sırasında kullandığı küçük, çok amaçlı askerî aracın adlandırılması.

jeep markası tarihi

Aracın orijinal adı "General Purpose" yani "Genel Amaç" ifadesinin kısaltması olan "GP" idi. Zamanla, bu kısaltma "Jeep" olarak telaffuz edilmeye başlandı ve bu ad, markanın tanınmasında kalıcı oldu.

Bir diğer varsayım ise Temel Reis ile alakalı.

jeep otomobil

Bazıları ise aracın adının Temel Reis çizgi romanlarındaki “Eugene The Jeep” karakterinden alındığını iddia ediyor. Jeep markası buna, kendi sayfasında da yer verse de ilk söylediğimiz daha yaygın bilinen bir varsayım.

Ancak hangisinden çıkmış olursa olsun, Jeep savaşın zorlu koşullarında gösterdiği üstün performans sayesinde askerî bir simgeden daha fazlasına dönüşmüş ve sivillerin de tercihi hâline gelmiş durumda.

Jeep markasının modellerinde dikkat çeken bazı isimler de var.

jeep Cherokee

Cherokee ve Gladyatör gibi isimlerin de yer aldığı modeller ile macera ve keşfetme tutkusu yansıtılıyor. Tasarım ve teknolojileri ile bu araçlar öne çıksa da Cherokke ve Gladyatör isimleri hiçbir zaman aracın üzerinde yer almadı.

jeep Gladyatör

Araçlar bu isimlerle anılsa da marka, marka bunu resmiyete kavuşturmadı. Gladyatör sadece pazarlama amacıyla kullanıldı ve 1971’de de bu isim kaldırıldı ve J serisi adı kullanılmaya başlandı.

Sadece bir otomobil markası olmasının ötesinde, bir yaşam tarzını da temsil eden Jeep markasının ülkemizde bu stilini daha da öne çıkardığı aşikâr.

Sizin Jeep hakkındaki yorumlarınız neler?

Otomobiller hakkında daha fazla ilgi çekici içeriklerimize de göz atabilirsiniz:

2
1
0
0
0
Emoji İle Tepki Ver
2
1
0
0
0