İlaçların bize ulaşma sürecinde etkin olan pamuklar, gerçekten ne işe yarıyor ve birçok ilaç üreticisi neden hâlâ bu yöntemi kullanıyor?
İlacı açtıktan sonra pamuğu çıkarıp çıkarmamanız gerektiğine de açıklık getiriyoruz.
İlaç şişelerinde pamuk kullanımını Bayer başlattı.
1900’lerin başında Bayer, aspirin şişelerinde pamuk kullanmaya başladı. En önemli amaçları, pamuk ile tabletlerin şişe içerisindeki hareketini engellemek ve hasarları minimuma indirmekti. Bu özellikle cam şişelerin kullanıldığı dönemlerde, şişenin sallanması veya düşmesi durumunda ilaçların zarar görmesini önlemek için kritik bir önlemdi.
Günümüzde, ilaç şişelerinde pamuk kullanımı hâlâ yaygın.
Teknoloji her ne kadar gelişmiş olsa da ve 1999’da Bayer pamuk kullanımını bırakmış olsa da birçok ilaç firması, pamuk kullanımına devam ediyor. Tabletlerin kırılmaması, ufalanmaması hâlâ en büyük amaç.
Ancak bunun yanı sıra ilaç şişelerinde pamuk olmasının başka avantajları da var. Pamuk, ilaç şişesindeki nemi emerek tabletlerin veya kapsüllerin nemden zarar görmesini önlüyor. Bu da ilacın raf ömrünü uzatıyor ve etkili kalmasını sağlıyor.
İlaçların kimyasal bütünlüğünü sağladığı gibi bir diğer faktör ise kullanıcı beklentisi. İnsanlar şişeleri açtıklarında ne olursa olsun bir pamuk bekliyor. İlginç ancak gerçek. Bu beklentiyi karşılamak için de firmalar pamuk kullanımına devam ediyor.
Şişeyi açtıktan sonra pamuğu çıkarmalı mısınız?
ABD Ulusal Sağlık Enstitüsü önerisine göre ilk ilacınızı aldıktan sonra artık pamuğu çöpe atabilirsiniz. Çünkü pamuğun higroskopik yapısı ve çevresindeki suyu kolayca emme yeteneğinden dolayı bu gerekli.
Pamuğu tekrar şişeye sokarsanız şişe içine nem çekebilir ve ilacınızın bozulmasına neden olabilir.
İlaçlar hakkında okumak isteyebileceğiniz diğer içeriklerimiz: