Beklediğimize Değecek Gibi: Android 15 ile Gelecek Tüm Yeni Özellikler

56
10
4
3
1
Google'ın yaklaşmakta olan mobil işletim sistemi Android 15'in 2. Betası duyuruldu. Peki bu işletim sistemi hangi özelliklerle geliyor?

ABD merkezli teknoloji devi Google, 14 Mayıs tarihinde I/O 2024 etkinliklerini başlatmıştı. Bu etkinlik, yepyeni yapay zekâ özelliklerinin yanı sıra Android 15'e de ev sahipliği yapıyor. 

Peki Android 15, tüketicilere neler sunacak? Bu işletim sistemiyle Android telefon kullanıcıları, hangi yeni özellikleri kullanmaya başlayacaklar? Dilerseniz lafı daha fazla uzatmadan, Android 15'in bugüne kadar ortaya çıkan tüm özelliklerine yakından bakalım.

Android 15 ile gelecek yeni özellikler:

Uydu bağlantısı desteği

Android 15, internet olmadan mesaj gönderip almayı sağlayan uydu bağlantısı özelliğinin kapsamını genişletecek. Ayrıca daha kullanışlı hâle getirecek yeni arayüz de sunulacak.

Varsayılan cüzdan uygulaması belirleme

Android 15, kullanıcılara yeni bir seçenek getiriyor. Bu özellikle birlikte varsayılan uygulamalar kısmından seçtiğiniz bir cüzdan uygulamasını varsayılan yapabileceksiniz. 

Kısmi ekran paylaşımı

Kullanıcılar, yeni sürümle birlikte ekran kaydı veya paylaşımı sırasında tüm ekran yerine sadece belli bir uygulamayı paylaşabilecek. Ayrıca bildirimleri de gizlemek mümkün olacak. Android 14 QPR2 ile Pixel cihazlara gelen bu özellik, artık tüm Android platformunda olacak.

Kamera deneyimi iyileşiyor

Android 15 ile Instagram gibi üçüncü taraf uygulamalarda kamera deneyimi iyileştirilecek. Bu şekilde uygulamalar, düşük ışık iyileştirmeleri gibi gelişmiş kamera özelliklerine erişebilecek. Ayrıca yeni bir otomatik pozlama modu olan "Düşük Işık Güçlendirme" Android 15 ile kullanıcılara ulaşacak. Tüm bunlara ek olarak Android 15, webcam olarak kullanılan telefonlarda daha iyi bir kalite sunacak.

Aynı uygulamadan gelen bildirimler azalacak

Bildirimler kısmına eklenecek bu özellik, bir uygulamadan üst üste gelen bildirimleri azaltmayı sağlıyor. Sürekli aynı uygulamadan gelen bildirimlerin sinir bozucu olabildiğini biliyoruz. Google’ın amacı da kullanıcıların bu konuda rahatlamasını sağlamak.

Hassas bildirimler

Birkaç ay önce keşfedilen bu özellik, güvenilir olmadığınız uygulamaların size gelen hassas bildirimlere erişmesini engelleyecek. Bunlar arasında özellikle 2 faktörlü giriş sistemlerinde kullanılan tek kullanımlık şifreler gibi bildirimler yer alıyor.

Klavye uygulaması titreşim ayarlarına izin verecek

Android 15 yeni özellikler

Android 15 ile telefonlardaki varsayılan klavye için titreşim ayarı yapılabilecek. Kullanıcı, üçüncü taraf bir klavye uygulaması yüklerse de bu ayarlara ulaşabilecek.

Bluetooth için açılabilir yeni menü

Android 15 bluetooth

Android 15, Bluetooth cihazlar için yeni bir açılabilir seçenek sayfası sunacak. Kullanıcı, bu sayfa üzerinden hangi cihaza bağlanacağını hızlıca seçecek. Bu ekran, Bluetooth'un kapatılması için de kullanılabilecek.

Katlanabilir ekranlı telefonlar için daha fazla işlevsellik sunulacak

Android 15

Google'ın yeni mobil işletim sistemi, katlanabilir ekranlı telefonlara daha fazla işlevsellik getirecek. Mesela kullanıcı, geniş ekranı kapattığı zaman açık olan uygulamayı kapak ekranına aktarabilecek. Ayrıca ekranın kilitlenip kilitlenmeyeceği gibi özellikler de sunulacak. Öte yandan; küçük kapak ekranları artık daha iyi desteklenecek ve geniş ekranlı cihazlar için kalıcı görev çubuğu özelliği sunulacak.

Birden çok kulaklığa aynı anda ses paylaşımı yapılabilecek

Android 15 ses paylaşımı

Android 15, yeni bir ses paylaşımı özelliğini kullanıcıya sunacak. Bu özellik kapsamında bir medya sesi, aynı anda birden çok kulaklığa aktarılabilecek.

Uygulama arşivleme Ayarlar bölümünden yapılabilecek

Android 15

Android'in nispeten yeni özelliklerinden olan "Uygulama Arşivleme", artık sadece Google Play üzerinden yönetilmeyecek. Kullanıcı, telefonunun Ayarlar bölümü aracılığıyla uygulama arşivleyip, arşivlediği bir uygulamayı telefonuna yeniden yükleyebilecek. 

Tüm uygulamalar karanlık modda çalıştırılabilecek

android 15 karanlık mod

Android 15 ile kullanıcılara sunulacak yeni bir özellik de karanlık mod sevenleri memnun edecek. Android 15, destek almamış olsa bile uygulamanın karanlık modda çalışmasını sağlayabilecek.

Yatay ekranlar için daha iyi bildirim sayfası

Android 15

Android 15, yatay ekran modunda daha iyi bir bildirim sayfası sunmaya başlayacak.

Batarya sağlığının gösterilmesi

batarya sağlığı

Android 15 için geliştirilen özelliklerden bir tanesi de kullanıcıların, telefonun batarya sağlığını kolayca görmesini sağlayacak.

Telefon kapatılsa dahi konumu bulunabilecek

Android 15

Android 15, iOS'tan esinlenme bir özellik daha alacak. Bu özellik, telefonun konumunun telefon kapalıyken bile takip edilebilmesini sağlayacak. 

Uygulamaların sesle açılması sağlanacak

Android 15 sesli kontrol

Android 15 ile kullanıcılar, telefonlarını sesli komut ile daha iyi yönetecekler. Uygulamalar, geliştiricilerin destek vermeye başlaması hâlinde sesle aktif edilebilecek. Bu da kullanıcı deneyimini iyileştirecek.

Masaüstü modu

Uzun süredir beklenen bu yeni mod, cihazınızın ekranının masaüstüne benzer bir yapı kazanmasını sağlayacak.

Güvenlik iyileştirmeleri

Kullanıcının internet ortamlarındaki gizliliğini korumayı amaçlayan ve üçüncü taraf çerezlerin yerini alan Privacy Sandbox’un son versiyonunu da sürümde göreceğiz.

Hücresel ağ güvenliği

Yeni sürüme bir güvenlik özelliği de hücresel ağlarda gelecek. Cihazınız, bağlı olduğunuz ağın güvenli olmaması hâlinde size bildirimler gönderecek. Güvenli olmayan ağlara bağlanmayı da kapatabileceksiniz.

Wi-Fi güvenliği

Yeni sürüm, yepyeni bir tam ekran Wi-Fi güvenliği bölümünü cihazlara getirirken “Cihaz adı paylaş” kısmına da ekleyecek. Bu şekilde daha güvenli bir kablosuz ağ deneyimi sağlanacak.

Kontrast ayarlaması yapılabilecek

Android 15

Android 15 ile kullanıcılar, renkler üzerinde kontrast ayarlaması yapabilecekler. Bu sayede kullanıcı, kendisi için en uygun seçimi yapabilecek. 

Özel alanlar

Android 15 Beta 2 ile gelen özelliklerden biri de Private Space adı verilen özel alan özelliği. Bu özellik sayesinde akıllı telefonlardaki bazı belgeleri ve klasörleri saklamak için üçüncü parti uygulamalara olan gereksinim ortadan kalkacak. Kullanıcılar bu özellikler birlikte kendileri için ayrı bir hassas uygulamalar klasörü oluşturabilecekler. Bu uygulamalarda ayrı bir profil kullanılabilecek ve bu profil, uygulamalar aktif değilken kilitlenebilecek. 

Uygulama geçişleri daha yumuşak olacak

Google'ın sunduğu yeni özelliklerden biri de Predictive back adı verilen uygulama geçişi olacak. Bu özellik sayesinde kullanıcıların hareketlerine göre Android 15 Beta 2 uygulamaları yönlendirecek, uygulama açma kapama özelliklerini çalıştıracak. 

Sağlık için yeni veriler

Android Health Connect için yeni veri türlerine destek gelecek. Android 15 Beta 2 ile eklenecek yeni özellikler arasında cilt sıcaklığı ve antrenman planları yer alacak. Cilt sıcaklığı özelliği ile kullanıcılar, giyilebilir cihazlarından daha doğru bir vücut sıcaklığı bilgisi alabilecekler. Antrenman planları ise kullanıcıların fitness hedeflerine daha kolay ulaşmalarına yardımcı olacak. 

Widget önizlemeleri zenginleştiriliyor

widget

Uygulama geliştiricileri artık widget adı verilen eklentilerini kişiselleştirebilecek ve bu hâlleriyle kullanabilecek. Ayrıca kullanıcılar fdarklı kişiselleştirme opsiyonlarıyla widgetleri kullanabilecek. 

ICU 74 ve Unicode 15.1

ICU 74 ve Unicode 15.1 ile birlikte Android 15 Beta 2'ye yeni karakterler, emojiler, güvenlik mekanizmaları ve API uygulamaları geliyor. 

Android 15 ne zaman çıkacak?

 

Android 15’in önceki sürümlerde olduğu gibi sonbaharda gelmesini bekliyoruz. Yeni Pixel cihazlarıyla tanıtılacağını söylemek mümkün. Google, geçen yıl Android 14’ü ekimde kullanıma sunmuştu. Benzer bir tarih görme ihtimalimiz çok yüksek.

56
10
4
3
1
Emoji İle Tepki Ver
56
10
4
3
1